Novosti
18.03.2021.

Kako izabrati odgovarajuće kistove za slikanje?

Bilo da se slikanjem bavite iz hobija, ili je to Vaša profesija, neizbježno pitanje je izbora odgovarajućeg pribora!

Koliko puta ste čuli izreku: "Bez alata, nema zanata."? Ova izreka nekada je bila namijenjena isključivo zanatlijama, a danas se može primijeniti na gotovo sve profesije, pa tako i na slikarstvo. Slikar ne može slikati bez odgovarajućeg pribora, pri čemu su kistovi veoma važan element slikarskog pribora. Izbor kistova na tržištu je veoma veliki i samim tim se lako može pogriješiti. Kako biste izbjegli pogrešku donosimo nekoliko savjeta kako izabrati odgovarajuće kistove za slikanje.

Za početak nemojte štedjeti i birajte kvalitetne kistove, jer oni mogu biti presudni za kvalitet i uspjeh budućeg umjetničkog djela. Od kvaliteta kista zavisi gustina traga na platnu, debljina poteza, i način na koji će platno prihvatiti primljenu boju. Kvalitetni kistovi imaju elastičnost i ne mijenjaju svoj oblik nakon povučenog poteza na podlozi, za razliku od neelastičnih, neposlušnih - loših kistova.

Koju vrstu kista za slikanje izabrati? Vrste kistova za slikanje su definisane prema njihovom obliku, pa se lako razlikuju okrugli kistovi, ravni kistovi, mačji jezik, filbert kistovi i lepezasti kistovi. Ujedno to su kistovi koji se koriste u najrasporstranjenijoj tehnici slikanja - slikanje sa akrilnim bojama.

Za slikanje detalja, tankih linija i popunjavanja malih površina idealan izbor je okrugli kist koji zbog svog izgleda (na vrhu je uži, a na dnu širi) omogućava laku kontrolu debljine linije promjenom pritiska. Dok za slikanje debljih linija i popunjavanje većih površina preporučuju se ravni kistovi koji imaju ravno sječena, duža ili kraća vlakna. Mačji jezik kistovi izgledom podsjećaju na mačji jezik (imaju ravno sječena vlakna sa blago zaobljenim ivicama ka unutrašnjoj strani) i koriste za kratke i brze poteze. Filbert kistovi za slikanje su zaobljenog vrha, tako da su vlakna na krajevima najkraća, a ka unutra su sve duža. Lepezasti kistovi za slikanje imaju ravna vlakna raspoređena u obliku lepeze, vrlo su korisna za umekšavanje ivica. Ako ste slikar početnik, za početak će vam biti dovoljni ravni i zaobljeni kistovi.

Prilikom izbora kistova obratite pažnju i na dužinu kistova, birajte one kistove koji svojom dužinom najviše odgovaraju stilu slikanja i načinu na koji slikate. Što se tiče izbora veličine kista, nemojte se ograničiti previše malim kistom, niti sputavati svoje poteze prevelikim. I za kraj važano je da pazite da li ćete kupiti je da pazite da li ćete kupiti kistove sa sintetičkim ili prirodnim vlaknima. Sintetička vlakna na kistovima su čvršća i zahvlanija za upotrebu od prirodnih, te se kistovi sa sintetičkim vlaknima preporučuju početnicima.

Ukoliko birate vaš prvi slikarski materijal, svakako krenite od kistova i ne zaboravite da im priuštite adekvatnu njegu i čišćenje, jer upravo od toga zavisi koliko će vas dugo i kvalitetno služiti vaš osnovni pribor za slikanje!

Našu ponudu kistova možete pogledati ovdje.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

31.
Aug.
2021.
Novosti
"Velika pobjeda ostvaruje se u one rane, jutarnje sate kad niko ne gleda i dok svi ostali spavaju.”
15.
Aug.
2021.
Novosti
I ako niste stavili glavu u korice te knjige, ništa vam ne stoji na putu da budete nečija ruža, budete nečiji Mali princ.
01.
Aug.
2021.
Novosti
„A ko je nad ruševinama svog života tražio truli smisao, patio zbog nečeg naizgled besmislenog, preživljavao naizgled lude stvari, a tajno se, u...
05.
May.
2021.
Novosti
Italijani imaju Karizija, Norvežani Nesbea, Amerikanci Kobena, a mi? Kod nas se rađaju sjajni autori trilera koji zavređuju istu, možda i veću pažnju zbog je...
27.
Apr.
2021.
Novosti
„Uvek stižemo tamo gde nas očekuju.“
20.
Apr.
2021.
Novosti
''Misao je bila sledeća: čitav život mi se sastojao od pomrčine i dubina, ali ja sama nisam deo te mračne vode. Ja sam stvorenje u njoj.''
12.
Apr.
2021.
Novosti
Prikaz romana Dragoslava Mihailovića.
05.
Apr.
2021.
Novosti
Upečatljiv, očaravajući i podsticajan roman inspirisan istinitom pričom o grupi lopova koji su izveli najspektakularnije pljačke svih vremena.
19.
Mar.
2021.
Novosti
Jeste li znali da bojenje ima naučno dokazani antistres efekat?!
19.
Mar.
2021.
Novosti
...zaštitna maska je postala sastavni dio garderobera svih nas.