Novosti
18.03.2021.

Kako izabrati odgovarajuće kistove za slikanje?

Bilo da se slikanjem bavite iz hobija, ili je to Vaša profesija, neizbježno pitanje je izbora odgovarajućeg pribora!

Koliko puta ste čuli izreku: "Bez alata, nema zanata."? Ova izreka nekada je bila namijenjena isključivo zanatlijama, a danas se može primijeniti na gotovo sve profesije, pa tako i na slikarstvo. Slikar ne može slikati bez odgovarajućeg pribora, pri čemu su kistovi veoma važan element slikarskog pribora. Izbor kistova na tržištu je veoma veliki i samim tim se lako može pogriješiti. Kako biste izbjegli pogrešku donosimo nekoliko savjeta kako izabrati odgovarajuće kistove za slikanje.

Za početak nemojte štedjeti i birajte kvalitetne kistove, jer oni mogu biti presudni za kvalitet i uspjeh budućeg umjetničkog djela. Od kvaliteta kista zavisi gustina traga na platnu, debljina poteza, i način na koji će platno prihvatiti primljenu boju. Kvalitetni kistovi imaju elastičnost i ne mijenjaju svoj oblik nakon povučenog poteza na podlozi, za razliku od neelastičnih, neposlušnih - loših kistova.

Koju vrstu kista za slikanje izabrati? Vrste kistova za slikanje su definisane prema njihovom obliku, pa se lako razlikuju okrugli kistovi, ravni kistovi, mačji jezik, filbert kistovi i lepezasti kistovi. Ujedno to su kistovi koji se koriste u najrasporstranjenijoj tehnici slikanja - slikanje sa akrilnim bojama.

Za slikanje detalja, tankih linija i popunjavanja malih površina idealan izbor je okrugli kist koji zbog svog izgleda (na vrhu je uži, a na dnu širi) omogućava laku kontrolu debljine linije promjenom pritiska. Dok za slikanje debljih linija i popunjavanje većih površina preporučuju se ravni kistovi koji imaju ravno sječena, duža ili kraća vlakna. Mačji jezik kistovi izgledom podsjećaju na mačji jezik (imaju ravno sječena vlakna sa blago zaobljenim ivicama ka unutrašnjoj strani) i koriste za kratke i brze poteze. Filbert kistovi za slikanje su zaobljenog vrha, tako da su vlakna na krajevima najkraća, a ka unutra su sve duža. Lepezasti kistovi za slikanje imaju ravna vlakna raspoređena u obliku lepeze, vrlo su korisna za umekšavanje ivica. Ako ste slikar početnik, za početak će vam biti dovoljni ravni i zaobljeni kistovi.

Prilikom izbora kistova obratite pažnju i na dužinu kistova, birajte one kistove koji svojom dužinom najviše odgovaraju stilu slikanja i načinu na koji slikate. Što se tiče izbora veličine kista, nemojte se ograničiti previše malim kistom, niti sputavati svoje poteze prevelikim. I za kraj važano je da pazite da li ćete kupiti je da pazite da li ćete kupiti kistove sa sintetičkim ili prirodnim vlaknima. Sintetička vlakna na kistovima su čvršća i zahvlanija za upotrebu od prirodnih, te se kistovi sa sintetičkim vlaknima preporučuju početnicima.

Ukoliko birate vaš prvi slikarski materijal, svakako krenite od kistova i ne zaboravite da im priuštite adekvatnu njegu i čišćenje, jer upravo od toga zavisi koliko će vas dugo i kvalitetno služiti vaš osnovni pribor za slikanje!

Našu ponudu kistova možete pogledati ovdje.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

22.
Jul.
2022.
Novosti
Zašto u zadnje vrijeme biram knjige,koje me dotaknu,a to ni sama ne znam. Trudim se ići im u susret.
08.
Jul.
2022.
Novosti
Knjiga koja mi je otkrila mene tako što mi je otkrila druge. Zar nije čudesno?
22.
Jun.
2022.
Novosti
Kako znate da je neka knjiga dobra? Tako što je ponovo pročitate godinama kasnije i iznova se zaljubite u nju, tako što svaki novi put kad...
10.
Jun.
2022.
Novosti
Džoni je krenuo u rat, autora Daltona Trumba, jedno je od najgenijalnijih, a najužasnijih dijela koje sam ikada pročitala i o kojima sam razmišljala.
25.
May.
2022.
Novosti
Kompanija Sladaboni iz Banja Luke deveti put u samom vrhu!
12.
May.
2022.
Novosti
Shvatila sam koliko sreće imam samo zato što sam rođena tu gdje jesam. U disfunkcionalnoj zemlji u kojoj, ipak, imam osnovna ljudska prava.
27.
Apr.
2022.
Novosti
Cijeli svoj život mjerim po pročitanim knjigama.
14.
Apr.
2022.
Novosti
Ne postoji književno djelo koje će nekom promijeniti život ili dati recept za sreću, ali ponekad pročitano ostavi takav trag u nama, da danima nakon čitanja ...
07.
Apr.
2022.
Novosti
Postoji nešto magično u tome kako samo sa par stranica čovjek može da pobjegne u drugi svijet,da osjeti radost,tugu,da se osjeća manje usamljen u najt...
31.
Mar.
2022.
Novosti
Nešto se krilo iza tih plavih korica i zvalo samo mene. Možda zvuči pretjerano, gutala sam stranice tako proždrljivo, gladna sljedećih, pronalazila se...