Novosti
07.04.2022.
Autor: Sara Čubrilović

Stakleni presto - Knjiga koja je promijenila moj svijet (karakter)

Zanimljiva činjenica , knjiga koja je promijenila moj karakter i moj svijet je u stvari knjiga koja me je navela da se zaljubim u čitanje.Postoji nešto magično u tome kako samo sa par stranica čovjek može da pobjegne u drugi svijet,da osjeti radost,tugu,da se osjeća manje usamljen u najtežim trenucima.

Knjiga (serijal) koja je to meni omogućila je „Stakleni presto“-Sara Dž. Mas,kroz samo prvih deset stranica već sam bila intrigirana samom pričom i karekterom glavne junakinje.Skoro u svim knjigama ženski likovi su nam predstavljeni kao slabije karike,a kada konačno „naletimo“ na snažnu žensku ulogu ona je skoro uvijek lišena svoje „nježnije“ strane,ne mislim da je to loše ali imam osjećaj da više pišu muške likove kojim kasnije daju ženska imena i onda to nazivaju snažnim ženskim likom. Problem sa jakim ženama u fikciji je taj što autori zapravo uopšte ne mare za pisanje dobrih ženskih likova. Njima je stalo do marketinga prema feministkinjama.To je još jedan razlog zbog čega smatram da je Selena\Elin odličan ženski lik,jer bez obzira na njene sposobnosti u borbi ,njenu snagu i inteligenciju ona idalje obožava da nosi lijepe haljine,voli da brine o svom izgledu i obožava plesanje i ne pokušava da odbaci svoju ženstveniju stranu da bi bila moćna i poštovana.Smatram da to šalje snažnu poruku svim mladim djevojkama,to što volite rozu boju,da nosite haljine,i da se šminkate ne znači da niste dovoljno inteligentne i da drugi ne bi trebalo da vas poštuju jednako kao što bi poštovali bilo kog drugog muškarca. Selenina različita imena kroz serijal takođe su vrijedan detalj razvoja. Zaista, sasvim je očigledno da svako ime odgovara fazi razvoja lika. Ona je prvo Selena, Adarlanska Krvnica koja pronalazi snagu u svojoj usamljenosti i živi samo da bi trenirala i postala najbolja; zatim u palati ona postaje Lilijan Gordejna, koja svoje vrijeme provodi čitajući knjige i održavajući tajne sastanke s princom; i, konačno, ona je Elin Galatinijus, kraljica Terasena, čija je misija spasiti kontinent od Adarlanovog kralja, ili barem tako izgleda na kraju knjige „Kruna ponoći“.Pored Elin u serijalu su predstavljene mnoge snažne junakinje koje su imale tešku prošlost i koje su uspjele da se izbore za svoju slobodu i sreću,upravo zbog toga što su bile podcjenjene samo zbog svog pola.

  • Nehemija,Ilvejska princeza,pokazuje kako lik koji utjelovljuje model mudre žene može biti ključan za radnju.Ona je koristila činjenicu da je naizgled bezopasna žena ,da postane špijunka u zamku kako bi pokušala prikupiti osjetljive informacije o kraljevim planovima za revolucionarne grupe.

  • Lisandrin lik donosi novu temu oko ženskih likova i ljepote. Ljepota će u njenom slučaju biti oružje, ali i slabost. Njena priča od samog početka vezana je za njen fizički izgled. Kada živi na ulici, koristi svoje moći da se pretvori u lijepe žene kako bi dobila hranu i novac; međutim, kada magija nestane ona ostaje s licem velike ljepote. Glavna evolucija njenog lika je prevazilaženje seksualne traume.Dok spašava svoje prijatelje, ona takođe ima tendenciju da njihove živote stavi ispred svog, sasvim sigurno zbog utiska da je njen opstanak beznačajan.

  • Manon postaje jedan od glavnih likova serijala i, kroz njen lik, sistem vještica se uvodi u priču. Odanost bi mogla biti najvažniji aspekt Manoninog karaktera.Još jedna glavna tema koja se tretira u Naslednici vatre i Kraljici senki je da li su čudovišta rođen ili stvorena. Brutalnost je usidrena u načinu života vještica jer im je rečeno da nemaju srca i osjećaje osim žudnje za krvlju.

  • Sara koristi još jedan sekundarni lik kako bi razgovarala o seksualnom zlostavljanju, a posebno o silovanju. Kaltejn Rompije, bogati član dvora, pojavljuje se u Stakelnom prestolu kao jedna od Dorijanovih potencijalnih ljubavnih interesa, ali koja će na kraju biti izabrana od Vojvode Peringtona. Zbog svoje ljubomore prema Seleni, ona je savršena lutka.Dok se ona mogla uzeti u obzir kao antagonist zbog tih postupaka, ona je bila samo ljubomorna mlada žena kojom je manipulisao muškarac koji je želio da ona izvršava njegove prljave poslove.

  • Elida Lohan ,je kao i većina ženskih likova u serijalu,pametnije od onoga u šta ona dozvoljava ljudima da vjeruju. Osamnaestogodišnja u Kraljici senki, igra ulogu krhkog i stidljivog djeteta kako bi prikupila dovoljno informacija da pobjegne. Oduvijek se nadala da će Elin doći da je spasi, ali tada je odlučila da želi preživjeti kako bi pronašla svoju kraljicu i borila se uz nju.U nastavku serijala, detaljnije su opisane posljedice njenog porobljavanja od strane strica. Jedna od tema o kojoj se razgovaralo je kako joj je zabranjeno da uči čitati, s obzirom da je sama njena dadilja nepismena. Ovaj nedostatak znanja, uglavnom zbog želje gospodara Peranta da ima veću kontrolu nad njom, učinio ju je nesposobnom da čita dokumente svog strica, ali je i smanjio njene šanse da pobjegne.

Muškarci u serijalu uglavnom nisu upoznati sa ženskim strategijama. Lisandra i Elin su te koje pripremaju većinu planova u vezi s bitkom, dopuštajući muškarcima da budu jednostavni posmatrači kada se razviju. Još jedna velika razlika u Masovim romanima je kako je preokrenula stereotip o djevojci u nevolji.Dok većini žena pomažu muškarci kako bi se oslobodile u teškim situacijama,na kraju su zapravo one te koje same sebe spašavaju.

Мoram da priznam da nisam završila serijal ikao posjedujem sve knjige,prosto ponekad je previše bolno oprostiti se sa nečim što ti je pružalo toliko radosti, a završavanjem serijala imam osjećaj kao da govorim „Doviđenja.“ kao da zatvaram vrata jednom svijetu koji mi je pomogao da steknem samopouzdanje,koji me je upoznao sa toliko nevjerovatnih i snažnih likova.Na kraju nisam mogla da odolim i da ne podjelim neke od mojih omiljenih citata.

„Izgleda da žena ne može dugo bez mača u rukama“-Stakleni presto

„Ime mi je Selena Sardotijen“...“Ali nije bitno da li mi je ime Selena,Lilijan ili Kučka,jer bih te svejedno pobedila ma kako me ti zvao.“ – Stakleni presto

„Plašt joj je šuštao o stepenište.Spuštala se sve niže.Rat će se stropoštati na sve njih.Neka drhte u strahu od onoga što su probudili.“ – Kruna ponoći

„Bilo bi lepo da ima bar nekoga ko zna svu istinu o njoj - i ne mrzi je zbog toga.To bi bilo baš,baš lepo.“ – Naslednica vatre

„Do kraja,kakav god on bio?“ – Naslednica vatre

,,Uzimam te, Rovane Belotrne. Ne zanima me šta ćeš reći ni koliko ćeš se buniti. Uzimam te za prijatelja." – Naslednica vatre

„I napokon, Elin Ašriver Galatinijus se vratila kući.“ – Kraljica senki

„Želeo sam da odem u Perant s tobom“ – Carstvo oluja

„Gde mi je žena“ – Carstvo oluja

Sačuvano u omiljne
FANTASTIKA 206281340
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
22,90 KM
Sačuvano u omiljne
FANTASTIKA 206281245
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
41,30 KM
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
21,50 KM
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
30,70 KM
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
20,70 KM

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

31.
Mar.
2022.
Novosti
Nešto se krilo iza tih plavih korica i zvalo samo mene. Možda zvuči pretjerano, gutala sam stranice tako proždrljivo, gladna sljedećih, pronalazila se...
23.
Mar.
2022.
Novosti
Svi imamo TU knjigu u svom životu. Tu knjigu koja je posebna i koja se izdvaja. Tu knjigu koju ćemo, koliko god drugih knjiga pročitali, smatrati najboljom. ...