Novosti
22.07.2022.
Autor: Jovana Kočić Dobrkovic

Čarobni prsti - Knjiga koja je promijenila moj svijet (karakter)

Knjiga koja me pronašla. A zašto u zadnje vrijeme biram knjige,koje me dotaknu,a to ni sama ne znam. Trudim se ići im u susret.

Družila sam se sa Sanjom u Novom Sadu. Djevojkom od 17 godina,koja ima mišićnu distrofiju. Jednu,tešku i neizlječivu dijagnozu. Djevojkom,koja je ušuškana u stvarnost surovu. Ona koja ima sve blagodati bogatstva,slobode,a opet sputana duha i mnogih mogućnosti. Proživljavala sam s njom njene boli. Putovala neprekidno s njom u devojaštvu. Maštala s njom da će upoznati ljubav. Svoju čednost podati pravom muškarcu.. Živjeti život više klase,a nemati tako mnogo radi bolesti,koja obilježava svaki tvoj dah,jutro,dan i noć. Biti rob svojih čežnji.  Težiti nekome. Nečemu. Slutjeti ljubav iz modnih magazina. Morate priznati svi smo prošli te faze ludovanja,čežnutavih pogleda i ustreptalih prstiju. Sve je to Sanja. Plava,krhka,nevina djevojka. S velikim pogledima na svijet iz svoje velelepne kuće,a ograničena na kolica i borbu za goli opstanak. Za dodir ruke. Pokret. Napuklo djetinjstvo.Poljubac. Osmijeh. Drhtaj. Prerano zgaženo i presječeno djetinjstvo. Ona koja ima osjećajnost,ljupkost u pogledu u modro plavim očima. Predmet manipulacije kasnije i prevare. Obmane ne samo materijalne nego i ljudske. Obmane srca.

Goran. Otac. Marketinški mag. Poput Greja. U skupim automobilima i odijelima. Prikrivao je osamu duše. Otac bolesne djevojke na pragu punoljetstva. Mučen brakom neuspjelim s Marijom,koja bješe ljubav njegova,ali čija se žar nepravedno brzo ugasila. Markantan. Harizmatičan. Sklon mijenjanju žena,gradova i država. A opet usamljen u svoj silini i muževnosti u tragovima vijagre,pića i slave na kongresima. Prikrivajući kćerkinu bolest,skrivao je i svoju bol na dnu ladice,kao i svoju propast za njenom majkom,koja je svoj život tragično skončala. 

Služavka Dunja i njen sin Biber su izuzetno lijepo i vjerodostojno oslikani. Rekla bih da sam s njima živjela,jela štrudlu s makom i preživljavala Sanjine tinejdžerske bubice i lakomislenost. 

Dunja je neko ko je blizak bogu,ko je našao utočište u bivstvovanju njihove grandiozne kuće radi nemogućnosti Sanje da funkcioniše kao zdravi ljudi,kao zdrav čovjek. Dozvoliću se sebi malo da odlutam. Ko je danas zdrav? I čime se mjere čovjekova lutanja i unutrašnje borbe? Svi smo mi ponekad Sanja. Nemoćni i uplašeni. Iako to ne želimo čak ni sebi da priznamo. 

Biber je sin sluškinje i domaćice. Ludo i nepopravljivo zaljubljen u djevojku,a nije smio da se usudi da ju ni pogleda radi moralnih načela njegove majke kojim ga je podizala. No,tu na scenu stupa Filip. 

Filip. Oličenje frajera u skupom automobilu, odjeći s predivnim planom da opljačka Sanju.Kao po starom dobrom izlizanom klišeu. Iako se ova priča ne razlikuje od mnogih,po meni je drugačija,jer je ispričana iz Sanjinog ugla i pera. 

"Život je ispunjen patnjom od rodjenja do smrti vreba svakog čovjeka, ispitujući granice strpljenja, milosrđa, ljubavi,dobrote,vere i nade."

Privukla me je bogata naslovnica. Naslov. I sama priča o mladom životu,koji je umalo ugašen nepravedno. Njena borba za dah. Korak. Pokret. Talenat za crtanje. Njena topla duša. Iskrena,dečja. Naivna i nevina..Njena neizlječiva bolest. Ne mogu da ne mislim koliko je medju nama ljudi poput Sanje,koji svoj život usamljenički provode i pate se za svaki komadić zraka. I bore se s osudom okoline. Za ljepotu zalaska sunca. Zalogaj hrane. A mi ih ne primjećujemo. Svaka nas knjiga nečemu uči i dovodi. A mene je ova naučila posebnom razumijevanju i samilosti prema ljudima koji se bore. S tim tihim borcima nema predaje. Možemo samo da im budemo odskočna daska i podrška. Moralna. Emotivna. Da idemo rame uz rame,jer svakom od njih treba rame.  Ruka. Ruka da ne padnu i razbiju se u hiljadu komada.A ova Sanja me naučila štošta. Mladost- ludost. Ali mnogo je Sanja danas usamljeno i čeka da je se pronađe u svojoj tuzi i melanholiji.  

I zato svaka žena može i umije i smije. Jer vjeruje. Vjeruje da u svakoj od nas su majke lavice,žene predodređene da trpe,da nose i vuku naše boli,strahove,patnje tihe, ljubavi.  Samo trebamo vjerovati u njih. Pružiti im komadić sebe. Ljubavi. Pažnje. Tako malo je potrebno za nečiji osmijeh. Dodir ruke. Zagrljaj. A nama kao i Sanji je to sve. Gorivo za život. Podstrek za borbu u bolesti. Dah za život. Nada da preživi još jedan dan.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

08.
Jul.
2022.
Novosti
Knjiga koja mi je otkrila mene tako što mi je otkrila druge. Zar nije čudesno?
22.
Jun.
2022.
Novosti
Kako znate da je neka knjiga dobra? Tako što je ponovo pročitate godinama kasnije i iznova se zaljubite u nju, tako što svaki novi put kad...
10.
Jun.
2022.
Novosti
Džoni je krenuo u rat, autora Daltona Trumba, jedno je od najgenijalnijih, a najužasnijih dijela koje sam ikada pročitala i o kojima sam razmišljala.
12.
May.
2022.
Novosti
Shvatila sam koliko sreće imam samo zato što sam rođena tu gdje jesam. U disfunkcionalnoj zemlji u kojoj, ipak, imam osnovna ljudska prava.
27.
Apr.
2022.
Novosti
Cijeli svoj život mjerim po pročitanim knjigama.
14.
Apr.
2022.
Novosti
Ne postoji književno djelo koje će nekom promijeniti život ili dati recept za sreću, ali ponekad pročitano ostavi takav trag u nama, da danima nakon čitanja ...
07.
Apr.
2022.
Novosti
Postoji nešto magično u tome kako samo sa par stranica čovjek može da pobjegne u drugi svijet,da osjeti radost,tugu,da se osjeća manje usamljen u najt...
31.
Mar.
2022.
Novosti
Nešto se krilo iza tih plavih korica i zvalo samo mene. Možda zvuči pretjerano, gutala sam stranice tako proždrljivo, gladna sljedećih, pronalazila se...
23.
Mar.
2022.
Novosti
Svi imamo TU knjigu u svom životu. Tu knjigu koja je posebna i koja se izdvaja. Tu knjigu koju ćemo, koliko god drugih knjiga pročitali, smatrati najboljom. ...