Novosti
01.08.2021.
Autor: Milica Gajčić

Stepski vuk – naučimo da se smijemo!

A ko je nad ruševinama svog života tražio truli smisao, patio zbog nečeg naizgled besmislenog, preživljavao naizgled lude stvari, a tajno se, u poslednjem sumanutom haosu, još nadao otkrovenju i božjoj blizini?“

Ovo je roman koji će vam pružiti ruku za bijeg od neshvaćenosti, ukoliko mu to dozvolite. Mnoge se teme prožimaju kroz njega - teme poput usamljenosti, istinskog identiteta čovjeka i postojanja više ličnosti unutar jedne, nesnalaženja u konvencionalnom društvu, samoprezira, samosakaćenja, ali i samoubistva. Na početku je atmosfera mračna, dok pred sam kraj postaje šarena i psihodelična.

Glavni problem Harija Halera proizilazi iz njegovog pogleda na društvo. On se užasava takvog „modernog“ društva koje zagovara ideju o ratovanju i pokušava da se odstrani iz njega povlačenjem u sebe, što naravno sa sobom vuče druge probleme. I on sam je odrastao u tradicionalnoj porodici i čini se da ga to drži vezanim za takav svijet, dok u duši na višem nivou osjeća nepravdu i želju da se iščupa iz korova. On sam kaže kako se unutar njega vrši vječna borba između čovjeka i vuka i dosta razmišlja o toj dualnoj čovjekovoj prirodi koju nikako ne može da uskladi. Ipak, u „Traktatu o Stepskom Vuku“ se javlja ideja kako unutar čovjeka ne postoje dvije, već bezbroj ličnosti koje ne mogu da se ukrote i svedu na jednu jedinu. Nauka pokušava taj pojam da objasni kao šizofreniju, ali čovjekova priroda je nešto što ne može da se ogradi psihološkim terminima niti opisima.

Hese nam ovim romanom ne daje samo uvid u golu dušu jednog ljubitelja umjetnosti i zagovornika pravde na svijetu gdje pravde nema, nego i rješenje svih problema takvog čovjeka. Kao osnovni cilj u životu on predstavlja smijeh, koji svoj puni sjaj doživljava unutar „Magičnog pozorišta".

Ovo je jedna od onih knjiga koje bih obavezno preporučila ljudima što vode tihe i nečujne bitke unutar sebe, ali i onima koji žele više da saznaju o takvim bitkama. S druge strane, ova priča je za sve i svakoga, jer smo svi ponekad i u nekom pogledu manje ili više Hari Haler. Uzmimo savjet čika Hesea, krenimo putem koji je izabrao i sam Hari na kraju i naučimo da se smijemo!

Sačuvano u omiljne
KLASICI 206089900
9 termina 150 sati početni nivo
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
16,90 KM

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

31.
Aug.
2021.
Novosti
"Velika pobjeda ostvaruje se u one rane, jutarnje sate kad niko ne gleda i dok svi ostali spavaju.”
15.
Aug.
2021.
Novosti
I ako niste stavili glavu u korice te knjige, ništa vam ne stoji na putu da budete nečija ruža, budete nečiji Mali princ.
05.
May.
2021.
Novosti
Italijani imaju Karizija, Norvežani Nesbea, Amerikanci Kobena, a mi? Kod nas se rađaju sjajni autori trilera koji zavređuju istu, možda i veću pažnju zbog je...
27.
Apr.
2021.
Novosti
„Uvek stižemo tamo gde nas očekuju.“
20.
Apr.
2021.
Novosti
''Misao je bila sledeća: čitav život mi se sastojao od pomrčine i dubina, ali ja sama nisam deo te mračne vode. Ja sam stvorenje u njoj.''
12.
Apr.
2021.
Novosti
Prikaz romana Dragoslava Mihailovića.
05.
Apr.
2021.
Novosti
Upečatljiv, očaravajući i podsticajan roman inspirisan istinitom pričom o grupi lopova koji su izveli najspektakularnije pljačke svih vremena.
19.
Mar.
2021.
Novosti
Jeste li znali da bojenje ima naučno dokazani antistres efekat?!
19.
Mar.
2021.
Novosti
...zaštitna maska je postala sastavni dio garderobera svih nas.
18.
Mar.
2021.
Novosti
Bilo da se slikanjem bavite iz hobija, ili je to Vaša profesija, neizbježno pitanje je izbora odgovarajućeg pribora!