Novosti
05.05.2021.

Recenzije romana Vatra nepoznatog porekla

Đorđe Bajić, autor romana „Smrt u ružičastom“, „Jedno đubre manje“, „Žuta kabanica“ i „Ostrvo prokletih“

Prvi roman koji sam pročitao u 2021. je objavljen 2019. "Vatra nepoznatog porekla" je dugo čekala na red, ali ga je dočekala. Vojvodić je samo objavio svoj roman, distribuirao ga i promovisao, a ovoga puta taj DIY pristup se isplatio.

Glavni deo romana je smešeten u SAD, u maj 1979. godine, a deo se odigrava 1554. godine: priča paraleno prati pet likova, četri muškarca i jednu ženu, da bi se njihove sudbine ispreplele na poslednjih pedesetak stranica. U pitanju je prvenac Vladimira Vojvodića, pisca koji se odlučio da čitaocima ponudi retro štimung i palp ugođaj - što je sasvim u redu - kao i da napiše delo koje po sadržaju i likovima nema nikakve spone sa Srbijom, već nudi amerikanu sa snažnim krimi nabojem, sve to začinjeno sa natprirodnim motivima koji, kako roman odmiče, postaju sve naglašeniji.

Prijalo mi je da pročitam ono što je ovaj srpski pisac imao da ponudi, prepoznao sam u njegovom pristupu sličnu poetiku koju sam primenio u mom prvencu (roman "Ostrvo prokletih", 2010).

Žanrovski žar je jak u Vojvodiću, vidi se da je u pitanju čovek koji je odrastao na američkim filmovima i romanima iz 70-ih i 80-ih, a "Vatra" je njegov omaž kriminalističkom žanru i hororu, svojevrsno "ljubavno pismo" autorima koji su ga oblikovali. Nadam se da će ostati na toj liniji i da će napredovati svakim sledećim romanom. Mene je njegov prvenac definitivno zaintrigirao da nastavim da pratim njegov rad.


 

Marijana Ivanović, čitalačka grupa “Čitajmo domaće”

Oduševljena sam ovom knjigom.
Prošlost
Španjolska kolonija na vrhuncu svoje kolonijalne moći.
Dugogodišnji prijatelji,osramoćeni konkvistador Koronado,koji se nalazi u kućnom pritvoru i Kastanjeda njegov odani prijatelj, prinuđeni su krenuti svaki svojim putem.
Čuvajući zajedničku tajnu o tajanstvenommedaljonu koji ima zastrašujuće moći.
Sadašnjost
San Antonio
Detektiv Njujorške policije ,Majk Anđelo i njegov bivši partner Gejb Bronson,kreću u potragu za trojicom mladića ,kojima se svaki trag gubi u Albukerkiju.Na ulicama gradova pojavljuje se nova droga , a broj njenih žrtava svakodnevno raste.
U isto vrijeme djevojka Bili Brajar iz Šebojgena kreće u misiju spašavanja svijeta od razorne sile koja mu prijeti.
Žene iz njene obitelji izabrane su od davnina za ovaj zadatak. Svaka od njih ima posebnu nadnaravnu sposobnost.
Ništa se ne događa slučajno jer njihova potraga završava na istom mjestu.
Jedna od najzabavnijih knjiga koju sam pročitala u zadnjih par godina.Majk i Gejb kao da su skočili iz nekog filma iz osamdesetih godina.
Odlično povezana priča iz prošlosti sa dodatkom nadnaravnog.
Netko je u osvrtu na ovu fantastičnu knjigu napisao je da će se svidjeti dečkima .
Ja bi dodala i curama se sviđa.
Po ovom romanu mogao bi se snimiti izvrstan film.


 

Jelena Bulajić, bookstagram @coffeeholic_bookaholic

Ova knjiga je sve sem ono što sam očekivala da će biti.
Zaista jedno veliko prijatno iznenađenje za mene i svaka čast autoru na jednom ovako kompleksnom romanu koji u sebi sadržii elemente i avanture i trilera, i horora i fantastike, prožeto istorijom i upakovano u jednu nezaboravnu akciju da sam sve vreme imala osećaj da gledam film, a ne da čitam knjigu.
I da, kad smo kod filma. Ovo bi bila sjajna ekranizacija! Bilo bi lepo kad bi se toga neko setio.

U romanu pratimo nekoliko priča gde svaka ima svog glavnog aktera. Sve počinje davne 1554 godine u zlatnom kolonijalnom dobu Nove Španije, gde upoznajemo konkvistadora, koji se nalazi na smrtnoj postelji i koji u svojim teskim trenucima otkriva svom prijatelju veliku tajnu o drevnom artefaktu.
Vekovima kasnije, ta drevna priča postaje izvor novih priča, novih sudbina, novih dešavanja... Upoznajemo vrsnog detektiva Anđela, koji po ulicama Njujorka traga za novom smrtonosnom drogom. Zatim, sitnog krijumčara droge i ljudi, Dzejkoba Forda. Misterioznu devojku iz Viskonsina, koja može da se sporazume sa psima. Gejbrijela, nekadašnjeg policajca, ogrezlog u poroke, prateći za ženom koju je izgubio... I još puno drugih likova, svaki sa svojom pričom i svojom ličnom avanturom. I sve njih povezuje jedna ista stvar, ali do samog kraja ostaje misterija kako!? Kako i zbog čega su se nihovi životi upleli u ovu nesvakidasnju zbrku?

U početku sam se uplašila kad sam videla koliko ima likova i koliko priča treba ispratiti. Zapravo, bolje reći da sam bila skeptična oko toga kako će autor uspeti da dočara svakog od likova. Međutim, on je to odlično odradio! Uspela sam da se povežem sa likovima, da ih zamislim i da zajedno sa nima proživljavam njihove sudbine. Pogotovo mi se dopao Andjelo, jak i samouveren, i bespogovorno posvećen onome što je radio. Strepila sam i navijala za njega.

Stil pisanja mi se jako dopao. Recenice su smislene i inteligentne, dovoljno deskriptivne i sa čestim metaforama. Svidelo mi se sto su poglavlja kratka, sto se brzo odvija radnja, i zapravo je čitanje ove knjige kao jedna luda vožnja paklenim ulicama.


 

Marko Jovanović, bookstagram @knjiga_za_dusu

Vatra nepoznatog porekla je jedan od retkih romana domaće književne scene kome mogu dodati epitet "multižanrovski" u pravom smislu te reči. Osnova je akcija/avantura, ali je i te kako prožeta elementima fantastike, trilera, misterije, pa čak i u nekim momentima i dobrog, čistokrvnog horora. Stoga, prvenac Vladimira Vojvodića, po mom skromnom mišljenju, može biti knjiga za dušu ljubitelja svih navedenih žanrova, dok autoru širom otvara vrata domaće književne scene gde može stati rame uz rame sa autorima bestselera sa dugogodišnjim stvaralačkim iskustvom.

Radnja prati dva vremenska toka, 16. vek, Španija u doba konkvistadora, susret dva stara prijatelja i otkriće postojanja tajanstvenog artefakta koji će u budućnosti imati udela u krojenju sudbine čovečanstva, i '70-e godine 20. veka, SAD i Meksiko u duhu kriminala i droge, bluda i razvrata, besnih automobila i dobrog starog burbona. Sudar ovih vremenski razdvojenih priča izazvaće plamen neviđenih razmera, rasplet u rangu planetarno popularnih bestselera.

U prikazu poseban osvrt ide na jedinstven stil i tehniku Vojvodićevog pisanja jer je to jedan od glavnih aduta romana, a koji vam besprekorno dočarava dešavanja iz oba vremenska toka radnje i vrlo vešto drži pažnju čitaoca. Tečne i efektne rečenice koje se tečno nadovezuju, uvek zanimljivi dijalozi (nikako naporni, predugi i dosadni), sasvim dovoljno dozirana deskripcija, odlično razrađeni likovi i prožetost proglavlja odličnim, šarmantnim humorom karakteristike su Vladimirovog stila, meni sasvim dovoljne da me drže prikovanim za knjigu.
Poseban plus kod mene je prožetost misticizmom i astečkom magijom daje ovoj dinamičnoj retro avanturi poseban šmek, injekciju mistike koja vešto uvlači čitaoca u ovaj vrtlog (ili plamen?)

Želim da vam samo skrenem pažnju da će vam na početku biti potrebno malo vremena da se pohvatate sa likovima i održite Vladimirov tempo... samo polako.
Suma sumarum: ovo bi bila knjiga za dušu svih ljubitelja dinamičnih avantura u retro fazonu, prožetih finom dozom fantastike i misticizma poreklom drevnih naroda, sa brutalno dobrim raspletom koji ostavlja bez teksta. Domaća književna scena je bogata za još jedno remek delo savremene književnosti.
Moja ocena: 5


 

Jelena, bookstagram @knjigalena

Italijani imaju Karizija, Norvežani Nesbea, Amerikanci Kobena, a mi? Kod nas se rađaju sjajni autori trilera koji zavređuju istu, možda i veću pažnju zbog jedne značajne razlike - jedini čitaoci smo mi.
Prvi utisak mi je bio: Vau, kako inteligentno napisane rečenice, dobro razrađeni likovi, do detalja opisana radnja, i sve to s odličnom dozom humora. Dešavanja u Americi sedamdesetih i Meksiku u šesnaestom veku, sa sve stranim imenima. Kako je ovo domaći autor? A, onda sam prekorela sebe: Zašto, pobogu, ne bi bio? Žalosti me činjenica da možda postoji mnogo mladih i talentovanih autora poput Vojvodića čiji romani nikada ne ugledaju svetlost dana, jer... Srbija. No, da se vratim na temu.
Osim pomenutog stila koji me je, opet naglašavam, fascinirao. Tu je i odmerena doza misterije, duha sedamdesetih, Albukerkija i droge (asocijacija na Breaking bad), automobila, hamburgera, konkvistadora, indijanaca, apokaliptičnih proročanstva, psihopata, Njujorških detektiva, bahatih bogataša, sitnih kriminalaca, spasioca sveta. Da, svega toga. I, da, postoji nešto što ih povezuje - drevni artifekt, medaljon sa naslovnice. Ali neću vam otkriti kako. Umesto toga, pokušaću da vam prenesem još neke utiske. Iz poglavlja u poglavlje radnja se smenjuje između pomenutih likova u dva toka vremena i ne slutite šta ih spaja, možda vas čak i zbuni. Međutim, kako vreme odmiče, polako se sve stapa u bombastičan rasplet, povezuju se likovi i vremena u jedinstvenu priču. Veza između sadašnjosti i prošlosti je možda i najintrigantnije. Međutim, imala sam utisak da je kraj otvoren za nastavke možda? Ili mi je intenzitet poboljšanja priče bio toliko konstantan, da sam na kraju očekivala još, iako je radnja lepo zaokružena. U svakom slučaju, preporučujem vam od srca da Vojvodiću i njegovom prvencu date šansu. A ja jedva čekam neku narednu knjigu.


 

Dunja Mihailović, bookstagram @bookwithquince 

Ova knjiga nije dobra kao što sam mislila, ova knjiga je odlična!⠀

Čitajući je nisam imala utisak da se radi o romanu prvencu, već o delu daleko iskusnijeg autora. ⠀
Ono što je izašlo iz Vladimirovog pera i predstavljeno na 330 strana me je ubedilo da trebamo biti posvećeni knjigama naših autora, podjednako kao i stranih. Stvorio je originalno delo koje može da parira priznatim piscima ovog žanra. ⠀

Nemojte da vas buni početak, ono što ćete otkriti daljim čitanjem je nešto genijalno. Na početku ćete se upoznati s više različitih likova, čiji će se putevi ukrstiti i pokrenuti vatrenu avanturu. Knjiga odiše misterijom, trilerom, pa čak i magijom. Ima li bolje od ovakvog spoja? ⠀
1979., Amerika - upoznajemo se sa dvojicom detektiva starih prijatelja, devojkom iz duge loze Brajarovih žena koje poseduju jedinstven dar, naftnim magnatom koji je u potrazi za svojim izgubljenim snobovskim sestrićem i vozačem četkastih brkova. ⠀
Dok ćete u dalekoj prošlosti - 1554. imati prilike da se upoznate sa meksičkim konkvistadorom i njegovim odanim prijateljem. ⠀
Šta to oni sve imaju zajedničko kroz razdoblje od nekoliko vekova? Pročitajte i saznajte, zapanjiće vas.⠀

Piščeve rečenice su potpune, jako se inteligentno izražava, situacije i različite vremenske periode dočarava besprekorno. Jedinstven, misteriozan i prožet dozom humora, ovaj roman će vam toliko približiti likove kao da ih lično poznajete, prosto je napisan genijalno!

Nadam se filmu i radujem se sledećem romanu.


 

Vladimir Vujinović, autor krimi trilera “Jutarnja zvezda”

Ja mislim da je autor, pišući ovu knjigu, imao krajnje nepretenciozan cilj: da se dobro zabavi. Da se na neki svoj način poigra sa stereotipima američke pop kulture. Posudio je sve što se moglo. Majkla Anđela i Gejba Bronsona, tvrdokorne NYPD pandure ogrezle u alkohol i porok, koji na prljavim ulicama Bronksa slede trag nove smrtonosne droge, a koji kao da su izašli iz detektivske palp noar fikcije. Devojka Bili Brajar koja iz Viskonsina kreće na jedno misteriozno putovanje na jug, sitni kriminalac Ford koji robu i ljude krijumčari u Meksiko, kao i teksaški naftni magnat Ejveri koji otpočinje potragu za svojim nestalim sestrićem – čist su neo-vestern.
Onaj deo vremenskog toka koji se odvija u 16. veku, a čiji je glavni protagonista španski konkvistador Koronado, prepun je Karlos Kastanjedanske halucinogeno-metafizičke filozofije, kao i referenci na majanske i astečke legende i mitove. Ovi različiti likovi i narativi, kao što to i sam naslov kaže, doživeće vatreni spoj. Izgoreće u plamenu. Zavarničiće usred pustinjskih Breaking Badovskih predela Albukerkija i Novog Meksika. Eksplodiraće u pravom jednom žanrovskom kotlu trilera, fantastike i horora.
Sve je krenulo kao autorska zabava, kao vatromet, kao poigravanje sa žanrovskim stereotipima, a pretvorilo se u nešto mnogo ozbiljnije. Vojvodićevo pero je jednako neobuzdano i moćno, kao i vatra iz njegovog romana. Ono je progutalo, uništilo sva ta stara polazišta, kreirajući nešto sasvim novo. Originalnu umetničku tvorevinu. Snažan i jasno definisan autorski izraz.
Upravo to me je i najviše oduševilo kod ove knjige. Besprekoran, jednostavan, ali krajnje efektan stil. Rečenice su mu tečne, inteligentne, ali i, što je posebno šarmatno, beskrajno duhovite. Vojvodićev pripovedački dar, uprkos tome što sa ovom knjigom debituje, savršeno je odmeren i uštimovan. Ispostavilo se da su svi ti stereotipni američki likovi, dodž čardževi, kadilaci, dugi koltovi i hektolitri krvi proliveni u završnici romana, samo alati uz pomoć kojih nam je Vojvodić ispričao jednu svoju originalnu priču. Univerzalnu priču o neprolaznosti patnje, o usudu ljudske nesreće.


 

Milenko Petronijević, profesor matematike

"Neka sveti brk blagoslovi sve one koji su svojim strpljenjem, savetima i znanjem doprineli da ova priča bude napokon utisnuta u papir. Svi likovi i događaji opisani u ovom romanu su istiniti u nekom od bezbroj paralelnih svetova. Poslužiti rashlađeno, uz Blue Oyster Cult".
Posle ovog kratkog uvoda kreće luda vožnja, od Njujorka do Albukerkija, od vremena konkvistadora do kraja sedamdesetih godina prošlog veka. Sjajan roman iz krimi žanra. Idealan da se ponese na letovanje i konzumira uz viski i pivo.
Ko je voleo Čendlera, ko je voleo Stejsi Kiča kao detektiva - voleće i Vladimira Vojvodića.
Uprkos (ili možda baš zahvaljujući) tome da mu je ovo prva knjiga, napisao je vrlo drsko. On nije zakucao na vrata spisateljske zajednice - on je tamo provalio nogom.

 

Sačuvano u omiljne
DOMAĆI ROMAN 206072728
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8,25 KM
Ušteda 50%
16,50 KM

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

22.
Jul.
2022.
Novosti
Zašto u zadnje vrijeme biram knjige,koje me dotaknu,a to ni sama ne znam. Trudim se ići im u susret.
08.
Jul.
2022.
Novosti
Knjiga koja mi je otkrila mene tako što mi je otkrila druge. Zar nije čudesno?
22.
Jun.
2022.
Novosti
Kako znate da je neka knjiga dobra? Tako što je ponovo pročitate godinama kasnije i iznova se zaljubite u nju, tako što svaki novi put kad...
10.
Jun.
2022.
Novosti
Džoni je krenuo u rat, autora Daltona Trumba, jedno je od najgenijalnijih, a najužasnijih dijela koje sam ikada pročitala i o kojima sam razmišljala.
25.
May.
2022.
Novosti
Kompanija Sladaboni iz Banja Luke deveti put u samom vrhu!
12.
May.
2022.
Novosti
Shvatila sam koliko sreće imam samo zato što sam rođena tu gdje jesam. U disfunkcionalnoj zemlji u kojoj, ipak, imam osnovna ljudska prava.
27.
Apr.
2022.
Novosti
Cijeli svoj život mjerim po pročitanim knjigama.
14.
Apr.
2022.
Novosti
Ne postoji književno djelo koje će nekom promijeniti život ili dati recept za sreću, ali ponekad pročitano ostavi takav trag u nama, da danima nakon čitanja ...
07.
Apr.
2022.
Novosti
Postoji nešto magično u tome kako samo sa par stranica čovjek može da pobjegne u drugi svijet,da osjeti radost,tugu,da se osjeća manje usamljen u najt...
31.
Mar.
2022.
Novosti
Nešto se krilo iza tih plavih korica i zvalo samo mene. Možda zvuči pretjerano, gutala sam stranice tako proždrljivo, gladna sljedećih, pronalazila se...