Novosti
27.04.2021.
Autor: Dijana Radovanac

Putovanje jednog slona, Žoze Saramago

Portugalski kralj Žoao šalje jednog indijskog slona kao svadbeni dar nadvojvodi Maksimilijanu... Moglo bi se reći da početak ove knjige podsjeća na neku bajku, dok je zapravo riječ o istinitom događaju iz 1551. godine.

Zanimljiva priča o putovanju slona koje predvode nadvojvoda i njegova supruga, u pratnji slonovog vodiča, štitonoša i zaprega. Dug put kroz Portugaliju, Španiju i Italiju, kako bi stigli na svoje odredište, prestonicu Austrije.

Dirljivo opisano poštovanje i povezanost između dva glavna lika, slona i njegovog vodiča tj. kornaka Subhroa. Osim putovanja, zajedničko im je i to što se obojica trude da budu prihvaćeni u društvu od kojeg često trpe razna poniženja.

Prijateljstvo, dostojanstvo, religija, etika i moral, samo su neke od tema koje su zahvaćene kroz ovu nesvakidašnju avanturu. Poteškoće na koje nailaze tokom putovanja i reakcije na njih, u kojima se najbolje ogledaju različiti karkateri. Takođe, kroz te prepreke i iskušenja, opisana je i nepredvidiva spostobnost slona za njihovo prevazilaženje.

Već na početku uočićete da je stil pisanja ove knjige specifičan. Pisac vlastita imena piše malim slovima, velika slova koristi uglavnom samo na početku rečenice, koristi dosta zareza umjesto tačke i slično. Možda će vam biti potrebno malo vremena da se naviknete, ali to svakako nije razlog da odustanete od čitanja ove knjige.

Sačuvano u omiljne
ROMAN 206084448
9 termina 150 sati početni nivo
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
15,70 KM

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

31.
Aug.
2021.
Novosti
"Velika pobjeda ostvaruje se u one rane, jutarnje sate kad niko ne gleda i dok svi ostali spavaju.”
15.
Aug.
2021.
Novosti
I ako niste stavili glavu u korice te knjige, ništa vam ne stoji na putu da budete nečija ruža, budete nečiji Mali princ.
01.
Aug.
2021.
Novosti
„A ko je nad ruševinama svog života tražio truli smisao, patio zbog nečeg naizgled besmislenog, preživljavao naizgled lude stvari, a tajno se, u...
05.
May.
2021.
Novosti
Italijani imaju Karizija, Norvežani Nesbea, Amerikanci Kobena, a mi? Kod nas se rađaju sjajni autori trilera koji zavređuju istu, možda i veću pažnju zbog je...
20.
Apr.
2021.
Novosti
''Misao je bila sledeća: čitav život mi se sastojao od pomrčine i dubina, ali ja sama nisam deo te mračne vode. Ja sam stvorenje u njoj.''
12.
Apr.
2021.
Novosti
Prikaz romana Dragoslava Mihailovića.
05.
Apr.
2021.
Novosti
Upečatljiv, očaravajući i podsticajan roman inspirisan istinitom pričom o grupi lopova koji su izveli najspektakularnije pljačke svih vremena.
19.
Mar.
2021.
Novosti
Jeste li znali da bojenje ima naučno dokazani antistres efekat?!
19.
Mar.
2021.
Novosti
...zaštitna maska je postala sastavni dio garderobera svih nas.
18.
Mar.
2021.
Novosti
Bilo da se slikanjem bavite iz hobija, ili je to Vaša profesija, neizbježno pitanje je izbora odgovarajućeg pribora!