Novosti
27.04.2021.
Autor: Dijana Radovanac

Putovanje jednog slona, Žoze Saramago

Portugalski kralj Žoao šalje jednog indijskog slona kao svadbeni dar nadvojvodi Maksimilijanu... Moglo bi se reći da početak ove knjige podsjeća na neku bajku, dok je zapravo riječ o istinitom događaju iz 1551. godine.

Zanimljiva priča o putovanju slona koje predvode nadvojvoda i njegova supruga, u pratnji slonovog vodiča, štitonoša i zaprega. Dug put kroz Portugaliju, Španiju i Italiju, kako bi stigli na svoje odredište, prestonicu Austrije.

Dirljivo opisano poštovanje i povezanost između dva glavna lika, slona i njegovog vodiča tj. kornaka Subhroa. Osim putovanja, zajedničko im je i to što se obojica trude da budu prihvaćeni u društvu od kojeg često trpe razna poniženja.

Prijateljstvo, dostojanstvo, religija, etika i moral, samo su neke od tema koje su zahvaćene kroz ovu nesvakidašnju avanturu. Poteškoće na koje nailaze tokom putovanja i reakcije na njih, u kojima se najbolje ogledaju različiti karkateri. Takođe, kroz te prepreke i iskušenja, opisana je i nepredvidiva spostobnost slona za njihovo prevazilaženje.

Već na početku uočićete da je stil pisanja ove knjige specifičan. Pisac vlastita imena piše malim slovima, velika slova koristi uglavnom samo na početku rečenice, koristi dosta zareza umjesto tačke i slično. Možda će vam biti potrebno malo vremena da se naviknete, ali to svakako nije razlog da odustanete od čitanja ove knjige.

Sačuvano u omiljne
ROMAN 206084448
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
15,70 KM

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

22.
Jul.
2022.
Novosti
Zašto u zadnje vrijeme biram knjige,koje me dotaknu,a to ni sama ne znam. Trudim se ići im u susret.
08.
Jul.
2022.
Novosti
Knjiga koja mi je otkrila mene tako što mi je otkrila druge. Zar nije čudesno?
22.
Jun.
2022.
Novosti
Kako znate da je neka knjiga dobra? Tako što je ponovo pročitate godinama kasnije i iznova se zaljubite u nju, tako što svaki novi put kad...
10.
Jun.
2022.
Novosti
Džoni je krenuo u rat, autora Daltona Trumba, jedno je od najgenijalnijih, a najužasnijih dijela koje sam ikada pročitala i o kojima sam razmišljala.
25.
May.
2022.
Novosti
Kompanija Sladaboni iz Banja Luke deveti put u samom vrhu!
12.
May.
2022.
Novosti
Shvatila sam koliko sreće imam samo zato što sam rođena tu gdje jesam. U disfunkcionalnoj zemlji u kojoj, ipak, imam osnovna ljudska prava.
27.
Apr.
2022.
Novosti
Cijeli svoj život mjerim po pročitanim knjigama.
14.
Apr.
2022.
Novosti
Ne postoji književno djelo koje će nekom promijeniti život ili dati recept za sreću, ali ponekad pročitano ostavi takav trag u nama, da danima nakon čitanja ...
07.
Apr.
2022.
Novosti
Postoji nešto magično u tome kako samo sa par stranica čovjek može da pobjegne u drugi svijet,da osjeti radost,tugu,da se osjeća manje usamljen u najt...
31.
Mar.
2022.
Novosti
Nešto se krilo iza tih plavih korica i zvalo samo mene. Možda zvuči pretjerano, gutala sam stranice tako proždrljivo, gladna sljedećih, pronalazila se...