Novosti
20.04.2021.
Autor: Biljana Bojanić

Prikaz knjige ‘’Kirka’’ autorke Madlin Midler

''Misao je bila sledeća: čitav život mi se sastojao od pomrčine i dubina, ali ja sama nisam deo te mračne vode. Ja sam stvorenje u njoj.''

Pretvoriti mali dio grčke mitologije u roman, i pri tome ostati prilično originalan, zadatak je koji je autorka Madlin Miler ispunila veoma dobro.

Kirka, kćerka titana Helija, boga sunca, od djetinjstva odbačena zbog svoje drugačije naravi i neprilagođenosti, biva prognana na ostrvo Eja.

Shvativši da je po svojoj prirodi vještica, Kirka upoznaje biljni i životinjski svijet svog usamljenog ostrva, koje će tokom vijekova postati utočište brojnim poznatim likovima iz grčkih mitova.

Od bogova na Olimpu, preko čudovišta - Minotaura, Scile, kiklopa Polifema, sirena, istaknutih smrtnika Dedala i Odiseja, do junaka Trojanskog rata, Milerova donosi priču o visokoj cijeni postupaka koje je Kirka platila kako bi bila ono što zapravo jeste, kako bi ispoljila svoju istinsku prirodu, nesputanu od okrutnih roditelja, braće i sestre, i blještavilom okruženih titana i nimfi.

U priču o ovoj vještici utkana je bogata istorija, možda i najraskošnije mitologije na svijetu, ali i priča o usamljenosti, želji za pripadanjem, ljudskim slabostima na koje nisu imuni ni bogovi, i ljubavi zbog koje smrtnost postaje težnja nad vječnim životom.

Sačuvano u omiljne
ROMAN 206280611
9 termina 150 sati početni nivo
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
20,70 KM

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

31.
Aug.
2021.
Novosti
"Velika pobjeda ostvaruje se u one rane, jutarnje sate kad niko ne gleda i dok svi ostali spavaju.”
15.
Aug.
2021.
Novosti
I ako niste stavili glavu u korice te knjige, ništa vam ne stoji na putu da budete nečija ruža, budete nečiji Mali princ.
01.
Aug.
2021.
Novosti
„A ko je nad ruševinama svog života tražio truli smisao, patio zbog nečeg naizgled besmislenog, preživljavao naizgled lude stvari, a tajno se, u...
05.
May.
2021.
Novosti
Italijani imaju Karizija, Norvežani Nesbea, Amerikanci Kobena, a mi? Kod nas se rađaju sjajni autori trilera koji zavređuju istu, možda i veću pažnju zbog je...
27.
Apr.
2021.
Novosti
„Uvek stižemo tamo gde nas očekuju.“
12.
Apr.
2021.
Novosti
Prikaz romana Dragoslava Mihailovića.
05.
Apr.
2021.
Novosti
Upečatljiv, očaravajući i podsticajan roman inspirisan istinitom pričom o grupi lopova koji su izveli najspektakularnije pljačke svih vremena.
19.
Mar.
2021.
Novosti
Jeste li znali da bojenje ima naučno dokazani antistres efekat?!
19.
Mar.
2021.
Novosti
...zaštitna maska je postala sastavni dio garderobera svih nas.
18.
Mar.
2021.
Novosti
Bilo da se slikanjem bavite iz hobija, ili je to Vaša profesija, neizbježno pitanje je izbora odgovarajućeg pribora!